Rusia are ”cu ce să răspundă” la livrările de tancuri pentru Ucraina făcute de Occident, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, avertizând că acest răspuns nu se va limita doar la vehicule blindate.
”Nu trimitem tancuri la graniţele lor, dar avem cu ce să răspundem”, a afirmat Putin într-un discurs susţinut la Volgograd (oraş în sud-vestul Rusiei), în timpul unei ceremonii de comemorare a 80 de ani de la victoria sovietică asupra Germaniei naziste în bătălia de la Stalingrad, relatează EFE şi AFP.
Răspunsul ”nu se va limita doar la utilizarea de blindate”, a insistat liderul rus, care anterior a depus o coroană de flori în faţa flăcării eterne din Sala Gloriei Militare a complexului memorial ”Mamaiev Kurgan” şi a adus un omagiu memoriei soldaţilor sovietici căzuţi în luptele de la Stalingrad, printr-un minut de reculegere.
Putin a lansat un avertisment celor care ”târăsc ţările europene, inclusiv Germania, într-un nou război cu Rusia” şi celor care ”speră să învingă Rusia pe câmpul de luptă”.
”Se pare că ei nu înţeleg că războiul modern cu Rusia va fi complet diferit pentru ei”, a ameninţat liderul rus.
Declaraţiile lui Vladimir Putin ar putea fi interpretate drept o aluzie la puterea nucleară a ţării, cu care Moscova şi liderii săi s-au lăudat în mai multe rânduri, mai ales după ce conflictul din Ucraina s-a prelungit, notează EFE.
În acelaşi timp, Putin a declarat în diferite ocazii, ultima oară la sfârşitul anului trecut, că Rusia ”în niciun caz” nu va fi prima care va recurge la armele nucleare, întrucât doctrina sa militară stipulează un astfel de atac doar sub formă de răspuns.
Preşedintele rus s-a referit în mod special la tancurile germane Leopard 2 pe care Berlinul le va trimite Ucrainei şi care pot fi furnizate Kievului şi de alte ţări europene care le au în posesie.
”Incredibil, dar adevărat: tancurile germane Leopard cu cruci pe ele ne ameninţă din nou”, a spus Putin, făcând o nouă paralelă între războiul împotriva lui Hitler şi campania militară rusă din Ucraina.
”Din nou, succesorii lui Hitler vor să lupte cu Rusia pe pământ ucrainean, servindu-se de ‘banderovţî'”, a spus el, referindu-se la ucraineni, pe care îi numeşte astfel după numele susţinătorilor ultranaţionalistului ucrainean Stepan Bandera (1909-1959), care au colaborat cu naziştii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În aceeaşi cheie, el a spus că ”ideologia nazismului, deja în forma sa modernă, creează din nou ameninţări directe la adresa securităţii” Rusiei.
De la începerea ofensivei declanşate de el împotriva Ucrainei la 24 februarie anul trecut, Vladimir Putin susţine că responsabilii politici aflaţi la putere la Kiev sunt ”neonazişti”, care s-ar afla la originea unui ”genocid” împotriva rusofonilor din această ţară.
Preşedintele rus a profitat de discursul său pentru a nega izolarea Rusiei şi pentru a le da asigurări concetăţenilor său că ţara continuă să aibă mulţi prieteni.
”În pofida eforturilor de propagandă occidentală”, Moscova are prieteni ”în toată lumea”, inclusiv în America de Nord şi Europa, a spus el, potrivit Agerpres.
De la sosirea sa la Kremlin în 2000, Putin a participat în mai multe rânduri la ceremoniile dedicate bătăliei de la Stalingrad, care a început la 17 iulie 1942 şi s-a încheiat la 2 februarie 1943 cu capitularea feldmareşalului Friderich von Paulus, comandantul Armatei a VI-a germane, după 200 de zile de lupte înverşunate.
Vladimir Putin lays a wreath at the #MamayevKurgan, a memorial complex commemorating the heroes of the Battle of #Stalingrad. #Putin travelled to mark the anniversary of the major battle on the Eastern Front of the #WorldWarII. #WWII
More 🎥#GettyFootage 👉https://t.co/smPq2KJaf6 pic.twitter.com/5KCiDI6gco— Getty Images News (@GettyImagesNews) February 2, 2023